• logo
  • osnovna stranica
  • Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    JAVNI OGLAS za popunjavanje radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Sekretarijatu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine

    04.09.2024.

    Na osnovu člana 21. Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH" br. 12/02, 19/02, 35/03, 4/04, 17/04, 26/04, 37/04, 48/05, 02/06, 32/07, 43/09 , 8/10, 40/12, 93/17 i 18/24), a u skladu sa čl. 15. st. (3.) i (4.) Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br. 25/04, 93/05, 48/07, 15/08, 63/23, 9/24 i 50/24), Agencija za državnu službu, u ime Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, raspisuje

    JAVNI OGLAS
    za popunjavanje radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u
    Sekretarijatu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine

    1/01 Direktor

    SEKRETARIJAT VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOSNE I HERCEGOVINE

    1/01 Direktor

    Prema stepenu povjerljivosti tajnih podataka, za ovo radno mjesto je propisan pristup podacima stepena POVJERLJIVO. Ovo radno mjesto podliježe obavezi provođenja sigurnosnih provjera, a sve u skladu sa čl.30. i 31. Zakona o zaštiti tajnih podataka („Službeni glasnih BiH, br. 54/05 i 12/09).

    Svrha radnog mjesta: Rukovođenje Sekretarijatom, osiguravanje podrške i smjernica za implementaciju organizacijske strategije i planova, organiziranje obavljanja poslova iz nadležnosti Sekretarijata s ciljem postizanja optimalnih rezultata i efektivne i efikasne podrške VSTV-u BiH u osiguranju nezavisnog, nepristranog i odgovornog pravosuđa u BiH.

    Odgovornost: U skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH direktor je odgovoran za sveukupno obavljanje stručnih, finansijskih i administrativnih poslova Sekretarijata, za izvršenje budžeta kojeg usvaja Vijeće, kao i za ostale poslove o kojima odluči Vijeće. Pored poslova utvrđenih Zakonom o VSTV-u BiH, Poslovnikom i drugim aktima Vijeća, direktor Sekretarijata obavlja sljedeće poslove:

    Poslovi radnog mjesta: Organizacijska strategija i poslovno planiranje; Upravljanje učinkom i kontinuirano poboljšanje; Upravljanje ljudskim i materijalnim resursima dodijeljenim Sekretarijatu; Razvoj zaposlenih.

    Specifične dužnosti i odgovornosti:

    Rukovodi radom Sekretarijata; Neposredno nadzire rad Odjela za evropske integracije i strateško planiranje te stara se da Strateški plan Vijeća i Godišnji izvještaj Vijeća budu pripremljeni na najvišem nivou i u skladu sa vremenskim rokovima koje odredi Vijeće; Neposredno nadzire rad Odjela za upravljanje ljudskim resursima i administraciju i osigurava, između ostalog, da su zaposlenima u potpunosti osigurana prava iz radnog odnosa kao i da se administrativni poslovi institucije vode na efikasan način; Neposredno nadzire rad Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u sudovima, Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u tužilaštvima i Odjela za pravosudnu analitiku i izvještavanje, kako bi se implementirale najbolje prakse i evropski standardi za sudsku i tužilačku upravu razviju te da se rad sudova i tužilaštava nadgleda i ocjenjuje; Neposredno nadzire rad Odjela za IKT i provođenje IKT strategije za sudove i tužilaštva, uključujući uvođenje sistema za upravljanje predmetima i održavanje SDH sistema; Neposredno nadzire rad Odjela za finansije i računovodstvo kako bi se osigurala primjena adekvatnog sistema upravljanja i kontrole nad odobrenim i raspoloživim budžetskim sredstvima i usklađenost svih aktivnosti finansijsko-računovodstvenog poslovanja sa pozitivnim propisima, poslovnom politikom i strateškim i operativnim planovima Vijeća; Osigurava da nadležna radna tijela i stalne komisije primaju neophodnu stručnu i administrativnu podršku od Sekretarijata; Koordinira rad rukovodilaca, odjela i projekata u provedbi plana rada; Ostvaruje saradnju sa institucijama BiH, inspekcijskim i drugim nadležnim organima te institucijama drugih država i međunarodnim organizacijama u pogledu nadzornih aktivnosti; Ostvaruje odnose sa Delegacijom Evropske komisije u BiH i rješava sva pitanja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, (uključujući IPA projekte) te u funkciji SPO-a za BiH pravosuđe (voditelj projekata), upravlja svim pitanjima u vezi sa IPA projektima iz oblasti pravosuđa; Upravlja strateškim lobiranjem za parlamente, vlade i ministarstva, te saradnju sa međunarodnim pravosudnim tijelima, međunarodnim organizacijama i institucijama; Prisustvuje svim sjednicama Vijeća i učestvuje u njihovom radu po potrebi; Obavlja i druge poslove neophodne za pravilan i zakonit rad u skladu sa radnim mjestom, svrhom i nivoom odgovornosti.

    Posebni uslovi: VSS - diplomirani pravnik ili ekvivalent Bolonjskog sistema studiranja sa najmanje 240 ECTS; Najmanje šest (6) godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima; Najmanje tri (3) godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima ili na poslovima koji po svojoj prirodi zahtijevaju visok stepen samostalnosti i odgovornosti kao i dobre organizacione vještine; Napredno znanje i razumijevanje nadležnosti VSTV-a BiH; Napredno znanje i razumijevanje pravosudnog sistema u BiH; Položen pravosudni ispit; Vrlo dobro poznavanje standarda uspostavljenih od strane Vijeća Evrope koji se odnose na oblast pravosuđa; Dobro poznavanje propisa iz finansijskog poslovanja i javnih finansija; Poznavanje zakonske regulative iz oblasti radnih odnosa i državne službe; Napredni korisnički nivo u korištenju računara, e-maila i obrade teksta; srednji korisnički nivo multi-medijskih prezentacija, izrade i korištenja tabelarnih prikaza i korištenja web stranica; Srednji nivo znanja engleskog jezika – poželjno;

    Potrebne prioritetne kompetencije: Posvećenost ličnom i profesionalnom razvoju; Komunikacija (i sve podkompetencije); Lična djelotvornost i usmjerenost ka rezultatu (i sve podkompetencije); Liderske vještine (i sve podkompetencije); Planiranje i organiziranje (i sve podkompetencije); Preuzimanje odgovornosti za osiguranje postizanja strateških ciljeva;

    Ostale posebne odgovornosti: Direktor Sekretarijata VSTV-a BiH odgovoran je za uspostavljanje, razvoj i provođenje finansijskog upravljanja i kontrole u instituciji zasnovanih na odredbama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

    Status: državni službenik na položaju sekretara sa posebnim zadatkom.

    Pripadajuća osnovna neto plata: 3.400 KM (uz pripadajuću korekciju u skladu sa članom 6. Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine).

    Broj izvršilaca: jedan (1) izvršilac.

    Mjesto rada: Sarajevo

     

    Napomena za sve kandidate:

    • Javni konkurs se sprovodi u skladu sa Odlukom o načinu polaganja javnog i stručnog ispita („Službeni glasnik BiH“, br. 96/07, 43/10, 103/12 i 56/19) - (u daljem tekstu Odluka) i Pravilnikom o karakteru i sadržaju javnoga konkursa za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 13/17, 53/19 i 78/22). Više informacija o konkursnim procedurama dostupno je na www.ads.gov.ba, u dijelu „Zapošljavanje/Vrste konkursnih procedura“.
    • S obzirom na posebni uslov radnog mjesta „položen pravosudni ispit“, ovaj javni konkurs ne sadržava javni ispit.
    • Pored posebnih uslova navedenih u Javnom oglasu, kandidati moraju ispunjavati i opšte uslove propisane članom 22. Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.
    • Pod radnim iskustvom podrazumijeva se radno iskustvo nakon stečene visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja.
    • Izbor kandidata po ovom javnom oglasu vršit će se u skladu sa lex specialis procedurom.
    • Za sprovođenje konkursne procedure po ovom javnom oglasu formirat će se jedna (1) komisija za izbor.

     

    Dodatna napomena:

    Za radno mjesto 1/01 Direktor Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, za kandidate sa liste uspješnih kandidata će se obaviti sigurnosne provjere prije postavljenja, odnosno prijema u radni odnos. Kandidat, odnosno lice za koje se utvrde sigurnosne smetnje, ne može biti postavljeno, odnosno primljeno u radni odnos na radno mjesto za koje je obavljena sigurnosna provjera, shodno odredbama člana 31. Zakona o zaštiti tajnih podataka.

     

    Priprema dokumentacije:

    Skreće se pažnja kandidatima da su potrebnu dokumentaciju na oglas dužni dostaviti u skladu sa Pravilnikom o karakteru i sadržaju javnog konkursa za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u VSTV BiH, a posebno da obrate pažnju na izmijenjene i dopunjene odredbe navedenog Pravilnika, te da prilagode dokumentaciju, kako dokaze o radnom iskustvu, tako i preostale dokaze tražene tekstom oglasa.

    S tim u vezi, kandidati se upućuju na pojašnjenje - tekst na službenoj internet stranici www.ads.gov.ba, u dijelu „Zapošljavanje/Napomena za kandidate/Stop greškama u prijavama!“, te posebno odredbe Pravilnika o karakteru i sadržaju javnog konkursa za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u VSTV-u BiH, koje definišu dokumentaciju: prijavni obrazac; univerzitetsku diplomu; važeće uvjerenje o državljanstvu; dokaz o traženom radnom iskustvu; dokaz o traženom nivou znanja stranog jezika; dokaz o traženom nivou znanja rada na računaru; uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka; rok i način dostavljanja prijave.

     

    Potrebni dokumenti:

    I Ovjerene kopije:

    • univerzitetske diplome (nostrifikovane diplome/priznate diplome, ukoliko fakultet nije završen u BiH ili je diploma stečena u nekoj drugoj državi nakon 06.04.1992. godine); Kandidati su obavezni dostaviti diplomu prvog ciklusa (ili osnovnog dodiplomskog studija), bez obzira na uslove oglasa, osim za integrisane studije kod kojih je potrebno dostaviti i dokaz da se radi o integrisanom studiju, ako to nije vidljivo iz same osnovne diplome, dodatka diplomi ili rješenja o nostrifikaciji/priznavanju.
    • dodatka diplome za kandidate koji su visoko obrazovanje stekli po Bolonjskom sistemu studiranja; iznimno, samo u slučaju da visokoškolska ustanova dodatak diplomi nije uopšte izdavala, niti za jednog diplomca, kandidat je dužan da uz ovjerenu kopiju univerzitetske diplome dostavi uvjerenje visokoškolske ustanove da dodatak diplomi nije uopšte izdat, niti za jednog diplomca;
    • uvjerenja o državljanstvu (ne starije od 6 mjeseci od dana izdavanja od strane nadležnog organa);
    • uvjerenja o položenom pravosudnom ispitu;
    • potvrde ili uvjerenja kao dokaza o traženoj vrsti radnog iskustva;
    • dokaza o poznavanju rada na računaru.
    • uvjerenja/potvrde/certifikata o znanju engleskog jezika - srednji nivo znanja stranog jezika (odgovara nivou B1/B2 zajedničkog evropskog referentnog okvira) - samo ukoliko kandidat isti posjeduje, jer je u pitanju poželjan uslov;

    II Popunjen obrazac:

    • popunjen i svojeručno potpisan obrazac Agencije za državnu službu BiH: isti možete preuzeti na internet stranici Agencije: www.ads.gov.ba  unutar svakog konkursa pojedinačno u rubrici „dokumenti“ ili na Internet stranici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH –  https://vstv.pravosudje.ba/. Napominjemo da potpisan i popunjen obrazac ne može služiti kao dokaz bilo kog uslova iz teksta Javnog oglasa, isti samo olakšava rad organu koji vrši izbor i imenovanje, te predstavlja samo informacije o kandidatu, koje je potrebno dokazati traženom dokumentacijom.

    Ovjerene kopije dokumenata nemaju ograničen rok važenja, pod uslovom da ni dokumenti čije su kopije ovjerene nemaju naznačen (preciziran) rok važenja.

    Dodatni dokumenti koji se dostavljaju naknadno:

    • Kandidati koji budu pozvani na usmeni dio stručnog ispita (intervju), kao dokaz o ispunjavanju jednog od općih uslova za postavljenje, u skladu sa članom 22. stav 1. tačka g) Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, obavezni su na isti donijeti uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka (ne starije od tri mjeseca). Iznimno, a u slučaju ako kandidat iz objektivnih razloga ne dostavi traženo uvjerenje na intervju, isto treba dostaviti najkasnije do uručenja rješenja o postavljenju, odnosno preuzimanja dužnosti.
    • Izabrani (postavljeni/imenovani) kandidat dužan je instituciji Bosne i Hercegovine dostaviti, u skladu sa članom 22. stav 1. tačka d) Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, uvjerenje o radnoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje), kao dokaz da je zdravstveno sposoban za vršenje određenih poslova predviđenih ovim položajem.

    Sva tražena dokumenta treba dostaviti najkasnije do 25.09.2024. godine, putem poštanske službe preporučenom pošiljkom na adresu:

    Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine

    “Javni oglas za popunjavanje radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Sekretarijatu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine“

    Ul. Kraljice Jelene 88, 71000 Sarajevo

    Ispunjavanje uslova utvrđenih ovim oglasom računa se danom predaje prijave.

    Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave, prijave kandidata koji ne ispunjavaju uslove ovog oglasa, kao i kopije tražene dokumentacije koje nisu ovjerene, neće se uzimati u razmatranje.

    Prikazana vijest je na:
    299 PREGLEDA
    Kopirano
    Povratak na vrh

    JAVNI OGLAS za popunjavanje radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Sekretarijatu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine

    04.09.2024.

    Na osnovu člana 21. Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH" br. 12/02, 19/02, 35/03, 4/04, 17/04, 26/04, 37/04, 48/05, 02/06, 32/07, 43/09 , 8/10, 40/12, 93/17 i 18/24), a u skladu sa čl. 15. st. (3.) i (4.) Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br. 25/04, 93/05, 48/07, 15/08, 63/23, 9/24 i 50/24), Agencija za državnu službu, u ime Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, raspisuje

    JAVNI OGLAS
    za popunjavanje radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u
    Sekretarijatu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine

    1/01 Direktor

    SEKRETARIJAT VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOSNE I HERCEGOVINE

    1/01 Direktor

    Prema stepenu povjerljivosti tajnih podataka, za ovo radno mjesto je propisan pristup podacima stepena POVJERLJIVO. Ovo radno mjesto podliježe obavezi provođenja sigurnosnih provjera, a sve u skladu sa čl.30. i 31. Zakona o zaštiti tajnih podataka („Službeni glasnih BiH, br. 54/05 i 12/09).

    Svrha radnog mjesta: Rukovođenje Sekretarijatom, osiguravanje podrške i smjernica za implementaciju organizacijske strategije i planova, organiziranje obavljanja poslova iz nadležnosti Sekretarijata s ciljem postizanja optimalnih rezultata i efektivne i efikasne podrške VSTV-u BiH u osiguranju nezavisnog, nepristranog i odgovornog pravosuđa u BiH.

    Odgovornost: U skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH direktor je odgovoran za sveukupno obavljanje stručnih, finansijskih i administrativnih poslova Sekretarijata, za izvršenje budžeta kojeg usvaja Vijeće, kao i za ostale poslove o kojima odluči Vijeće. Pored poslova utvrđenih Zakonom o VSTV-u BiH, Poslovnikom i drugim aktima Vijeća, direktor Sekretarijata obavlja sljedeće poslove:

    Poslovi radnog mjesta: Organizacijska strategija i poslovno planiranje; Upravljanje učinkom i kontinuirano poboljšanje; Upravljanje ljudskim i materijalnim resursima dodijeljenim Sekretarijatu; Razvoj zaposlenih.

    Specifične dužnosti i odgovornosti:

    Rukovodi radom Sekretarijata; Neposredno nadzire rad Odjela za evropske integracije i strateško planiranje te stara se da Strateški plan Vijeća i Godišnji izvještaj Vijeća budu pripremljeni na najvišem nivou i u skladu sa vremenskim rokovima koje odredi Vijeće; Neposredno nadzire rad Odjela za upravljanje ljudskim resursima i administraciju i osigurava, između ostalog, da su zaposlenima u potpunosti osigurana prava iz radnog odnosa kao i da se administrativni poslovi institucije vode na efikasan način; Neposredno nadzire rad Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u sudovima, Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u tužilaštvima i Odjela za pravosudnu analitiku i izvještavanje, kako bi se implementirale najbolje prakse i evropski standardi za sudsku i tužilačku upravu razviju te da se rad sudova i tužilaštava nadgleda i ocjenjuje; Neposredno nadzire rad Odjela za IKT i provođenje IKT strategije za sudove i tužilaštva, uključujući uvođenje sistema za upravljanje predmetima i održavanje SDH sistema; Neposredno nadzire rad Odjela za finansije i računovodstvo kako bi se osigurala primjena adekvatnog sistema upravljanja i kontrole nad odobrenim i raspoloživim budžetskim sredstvima i usklađenost svih aktivnosti finansijsko-računovodstvenog poslovanja sa pozitivnim propisima, poslovnom politikom i strateškim i operativnim planovima Vijeća; Osigurava da nadležna radna tijela i stalne komisije primaju neophodnu stručnu i administrativnu podršku od Sekretarijata; Koordinira rad rukovodilaca, odjela i projekata u provedbi plana rada; Ostvaruje saradnju sa institucijama BiH, inspekcijskim i drugim nadležnim organima te institucijama drugih država i međunarodnim organizacijama u pogledu nadzornih aktivnosti; Ostvaruje odnose sa Delegacijom Evropske komisije u BiH i rješava sva pitanja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, (uključujući IPA projekte) te u funkciji SPO-a za BiH pravosuđe (voditelj projekata), upravlja svim pitanjima u vezi sa IPA projektima iz oblasti pravosuđa; Upravlja strateškim lobiranjem za parlamente, vlade i ministarstva, te saradnju sa međunarodnim pravosudnim tijelima, međunarodnim organizacijama i institucijama; Prisustvuje svim sjednicama Vijeća i učestvuje u njihovom radu po potrebi; Obavlja i druge poslove neophodne za pravilan i zakonit rad u skladu sa radnim mjestom, svrhom i nivoom odgovornosti.

    Posebni uslovi: VSS - diplomirani pravnik ili ekvivalent Bolonjskog sistema studiranja sa najmanje 240 ECTS; Najmanje šest (6) godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima; Najmanje tri (3) godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima ili na poslovima koji po svojoj prirodi zahtijevaju visok stepen samostalnosti i odgovornosti kao i dobre organizacione vještine; Napredno znanje i razumijevanje nadležnosti VSTV-a BiH; Napredno znanje i razumijevanje pravosudnog sistema u BiH; Položen pravosudni ispit; Vrlo dobro poznavanje standarda uspostavljenih od strane Vijeća Evrope koji se odnose na oblast pravosuđa; Dobro poznavanje propisa iz finansijskog poslovanja i javnih finansija; Poznavanje zakonske regulative iz oblasti radnih odnosa i državne službe; Napredni korisnički nivo u korištenju računara, e-maila i obrade teksta; srednji korisnički nivo multi-medijskih prezentacija, izrade i korištenja tabelarnih prikaza i korištenja web stranica; Srednji nivo znanja engleskog jezika – poželjno;

    Potrebne prioritetne kompetencije: Posvećenost ličnom i profesionalnom razvoju; Komunikacija (i sve podkompetencije); Lična djelotvornost i usmjerenost ka rezultatu (i sve podkompetencije); Liderske vještine (i sve podkompetencije); Planiranje i organiziranje (i sve podkompetencije); Preuzimanje odgovornosti za osiguranje postizanja strateških ciljeva;

    Ostale posebne odgovornosti: Direktor Sekretarijata VSTV-a BiH odgovoran je za uspostavljanje, razvoj i provođenje finansijskog upravljanja i kontrole u instituciji zasnovanih na odredbama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

    Status: državni službenik na položaju sekretara sa posebnim zadatkom.

    Pripadajuća osnovna neto plata: 3.400 KM (uz pripadajuću korekciju u skladu sa članom 6. Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine).

    Broj izvršilaca: jedan (1) izvršilac.

    Mjesto rada: Sarajevo

     

    Napomena za sve kandidate:

    • Javni konkurs se sprovodi u skladu sa Odlukom o načinu polaganja javnog i stručnog ispita („Službeni glasnik BiH“, br. 96/07, 43/10, 103/12 i 56/19) - (u daljem tekstu Odluka) i Pravilnikom o karakteru i sadržaju javnoga konkursa za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 13/17, 53/19 i 78/22). Više informacija o konkursnim procedurama dostupno je na www.ads.gov.ba, u dijelu „Zapošljavanje/Vrste konkursnih procedura“.
    • S obzirom na posebni uslov radnog mjesta „položen pravosudni ispit“, ovaj javni konkurs ne sadržava javni ispit.
    • Pored posebnih uslova navedenih u Javnom oglasu, kandidati moraju ispunjavati i opšte uslove propisane članom 22. Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.
    • Pod radnim iskustvom podrazumijeva se radno iskustvo nakon stečene visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja.
    • Izbor kandidata po ovom javnom oglasu vršit će se u skladu sa lex specialis procedurom.
    • Za sprovođenje konkursne procedure po ovom javnom oglasu formirat će se jedna (1) komisija za izbor.

     

    Dodatna napomena:

    Za radno mjesto 1/01 Direktor Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, za kandidate sa liste uspješnih kandidata će se obaviti sigurnosne provjere prije postavljenja, odnosno prijema u radni odnos. Kandidat, odnosno lice za koje se utvrde sigurnosne smetnje, ne može biti postavljeno, odnosno primljeno u radni odnos na radno mjesto za koje je obavljena sigurnosna provjera, shodno odredbama člana 31. Zakona o zaštiti tajnih podataka.

     

    Priprema dokumentacije:

    Skreće se pažnja kandidatima da su potrebnu dokumentaciju na oglas dužni dostaviti u skladu sa Pravilnikom o karakteru i sadržaju javnog konkursa za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u VSTV BiH, a posebno da obrate pažnju na izmijenjene i dopunjene odredbe navedenog Pravilnika, te da prilagode dokumentaciju, kako dokaze o radnom iskustvu, tako i preostale dokaze tražene tekstom oglasa.

    S tim u vezi, kandidati se upućuju na pojašnjenje - tekst na službenoj internet stranici www.ads.gov.ba, u dijelu „Zapošljavanje/Napomena za kandidate/Stop greškama u prijavama!“, te posebno odredbe Pravilnika o karakteru i sadržaju javnog konkursa za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u VSTV-u BiH, koje definišu dokumentaciju: prijavni obrazac; univerzitetsku diplomu; važeće uvjerenje o državljanstvu; dokaz o traženom radnom iskustvu; dokaz o traženom nivou znanja stranog jezika; dokaz o traženom nivou znanja rada na računaru; uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka; rok i način dostavljanja prijave.

     

    Potrebni dokumenti:

    I Ovjerene kopije:

    • univerzitetske diplome (nostrifikovane diplome/priznate diplome, ukoliko fakultet nije završen u BiH ili je diploma stečena u nekoj drugoj državi nakon 06.04.1992. godine); Kandidati su obavezni dostaviti diplomu prvog ciklusa (ili osnovnog dodiplomskog studija), bez obzira na uslove oglasa, osim za integrisane studije kod kojih je potrebno dostaviti i dokaz da se radi o integrisanom studiju, ako to nije vidljivo iz same osnovne diplome, dodatka diplomi ili rješenja o nostrifikaciji/priznavanju.
    • dodatka diplome za kandidate koji su visoko obrazovanje stekli po Bolonjskom sistemu studiranja; iznimno, samo u slučaju da visokoškolska ustanova dodatak diplomi nije uopšte izdavala, niti za jednog diplomca, kandidat je dužan da uz ovjerenu kopiju univerzitetske diplome dostavi uvjerenje visokoškolske ustanove da dodatak diplomi nije uopšte izdat, niti za jednog diplomca;
    • uvjerenja o državljanstvu (ne starije od 6 mjeseci od dana izdavanja od strane nadležnog organa);
    • uvjerenja o položenom pravosudnom ispitu;
    • potvrde ili uvjerenja kao dokaza o traženoj vrsti radnog iskustva;
    • dokaza o poznavanju rada na računaru.
    • uvjerenja/potvrde/certifikata o znanju engleskog jezika - srednji nivo znanja stranog jezika (odgovara nivou B1/B2 zajedničkog evropskog referentnog okvira) - samo ukoliko kandidat isti posjeduje, jer je u pitanju poželjan uslov;

    II Popunjen obrazac:

    • popunjen i svojeručno potpisan obrazac Agencije za državnu službu BiH: isti možete preuzeti na internet stranici Agencije: www.ads.gov.ba  unutar svakog konkursa pojedinačno u rubrici „dokumenti“ ili na Internet stranici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH –  https://vstv.pravosudje.ba/. Napominjemo da potpisan i popunjen obrazac ne može služiti kao dokaz bilo kog uslova iz teksta Javnog oglasa, isti samo olakšava rad organu koji vrši izbor i imenovanje, te predstavlja samo informacije o kandidatu, koje je potrebno dokazati traženom dokumentacijom.

    Ovjerene kopije dokumenata nemaju ograničen rok važenja, pod uslovom da ni dokumenti čije su kopije ovjerene nemaju naznačen (preciziran) rok važenja.

    Dodatni dokumenti koji se dostavljaju naknadno:

    • Kandidati koji budu pozvani na usmeni dio stručnog ispita (intervju), kao dokaz o ispunjavanju jednog od općih uslova za postavljenje, u skladu sa članom 22. stav 1. tačka g) Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, obavezni su na isti donijeti uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka (ne starije od tri mjeseca). Iznimno, a u slučaju ako kandidat iz objektivnih razloga ne dostavi traženo uvjerenje na intervju, isto treba dostaviti najkasnije do uručenja rješenja o postavljenju, odnosno preuzimanja dužnosti.
    • Izabrani (postavljeni/imenovani) kandidat dužan je instituciji Bosne i Hercegovine dostaviti, u skladu sa članom 22. stav 1. tačka d) Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, uvjerenje o radnoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje), kao dokaz da je zdravstveno sposoban za vršenje određenih poslova predviđenih ovim položajem.

    Sva tražena dokumenta treba dostaviti najkasnije do 25.09.2024. godine, putem poštanske službe preporučenom pošiljkom na adresu:

    Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine

    “Javni oglas za popunjavanje radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Sekretarijatu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine“

    Ul. Kraljice Jelene 88, 71000 Sarajevo

    Ispunjavanje uslova utvrđenih ovim oglasom računa se danom predaje prijave.

    Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave, prijave kandidata koji ne ispunjavaju uslove ovog oglasa, kao i kopije tražene dokumentacije koje nisu ovjerene, neće se uzimati u razmatranje.